Hur många gånger har du tänkt att du ska börja äta nyttigt? Glad i hågen och full med förväntan begett dig till affären och köpt massa nyttigheter. Har det sedan blivit att de där inköpta varorna hamnat längst in i skafferiet eller kylen för egentligen var ju inte det där nyttiga så gott? Precis, vem vill äta sådant som är äckligt?

Min kost består av ca 80% av vad min kropp behöver och det hände inte på en dag, vecka eller månad. Det har tagit mig ca 3 år att hitta ett sätt att äta på som både är gott och gör gott, sen är jag inget helgon därav de återstående 20% mindre bra. Det är klart att det går att förändra och förbättra sin kost snabbare för det är ju bara att byta ut. Men! Anledningen till att det har tagit tid är att alla mina sinnesintryck var van vid halv- och helfabrikat och att närma sig ursprungsprodukten men samtidigt faktiskt tycka om det man äter är en process. Det handlar om att lära om smaklökarna och det sker genom igenkänning och kontinuitet.

Ett enkelt exempel kan vara hallonsylt, förr använde jag färdigköpt hallonsylt i squeezeflaska och när jag första gången mosade hallon efter åratal med färdigköpt vred det smaklökarna 180 grader felvänt och var allt annat än gott. Det är det här jag menar med en process, istället för att helt byta från den där goda färdigköpta till svinsura hallon började jag med att blanda i hallon i hallonsylten. Sen blev jag modig och tog bara hallon och provade med diverse olika andra sötningar så som sötströ, stevia, agave och till sist honung. Nu har jag ett recept som går varmt här hemma och som både är gott och gör gott.

Här kommer det:
Ca 200-250 gram hallon
2 msk chiafrön
1-2 msk honung

Mosa hallon och blanda i resten av ingredienserna, låt stå några timmar och allra helst över natten i kylen. Rör om innan servering.